Kanadai juharszirup

Kanada nemzeti kincse: a juharszirup


A juharszirup jellegzetesen Kanadából származó édesség. A juharsziruppal nem csak finoman, de egészségesen is édesíthetünk.

Az indiánok a juharszirupot csak édes víznek nevezték, állagát tekintve leginkább a mézhez hasonlítható. De nem csak megjelenésében, hanem az egészségre gyakorolt hatásában is könnyen a méz vetélytársa lehet.

Hogyan készül a juharszirup?

Senki nem tudja pontosan, hogy mikor fedezték fel az indiánok azt az egyedi ízt és különlegességet, melyet a juharfa nedve ad a tavasz első heteiben. Mindenesetre, mikor a francia telepesek kezdték benépesíteni a Szent Lőrinc folyó völgyét a 17.-18. században, hamar rájöttek, hogy az erdők könnyen hozzáférhető, ízletes édesítőszer-forrást rejtenek.

Csupán lyukat kellett fúrni egy legalább 40 éves juharfába, egy vödröt helyezni a lyuk alá és várni, hogy a nedű kicsöpögjön. Szakértői számítások szerint ezen csapokon keresztül a juharfa nedvének csupán 10%-a nyerhető ki a tavaszi rügyekből, ezért nem káros a fa egészségére.

A juharfa nedve nagyrészt vízből, 3-5%-ban cukorból, ásványi anyagokból és egyéb tápanyagokból áll. Québec szélsőséges klímája miatt a juharfának egy rövid, de gyakran igen meleg nyár alatt kell energiát felhalmoznia, méghozzá keményítő formájában, mely a fa gyökereiben raktározódik. Mikor eljön az idő, hogy a fa felébredjen hosszú, téli álmából, a keményítő 100% természetes cukorrá alakul.

A juharfa nedvét koncentrálni kell, hogy szirup készüljön belőle – 40 liter kel! 1 liter sziruphoz. A hagyományos módszer szerint a nedvet hatalmas edényekben és kádakban forralták. Az utóbbi időben a szirup-készítők a fordított ozmózist kezdték alkalmazni a szirupkészítés során, e módszerrel tisztítják a vizet a világ számos országában.

A juharszirup típusai

A juharfától, a környezettől, az időjárástól függően az édes nedűből készült szirup más-más árnyalatú lehet. A világosabb színű szirup kevésbé édes, íze nem túl intenzív, míg a sötétebb színű édesebb, íze is erősebb.

A boltok polcain látható termékeket színük és ízük intenzitása szerint A-tól (legvilágosabb) D-ig (legsötétebb) osztályozzák. A jelzés csupán az erősséget és színt jelzi, minőségét tekintve mindegyik termék azonos. A vásárlásnál érdemes ügyelni a származási helyre, ugyanis sok esetben találkozhatunk “hamis” juharsziruppal.

Nem könnyű Magyarországon valódi juharszirupot kapni. Bioboltokban érdemes próbálkozni. Tudnunk kell, hogy a mindenfelé – még az USA-ban is – elterjedt pancake syrup (‘palacsinta szirup’) vagy golden syrup (‘arany szirup’) valójában nem más, mint színezett, ízesített cukorszirup – juharfát nem látott. Az is előfordul sajnos, hogy a kötelező magyar címkén juharszirup megnevezés szerepel, az angol eredetin pedig a fentiek egyike.

A juharszirup egészségesebb a cukornál

Míg a hagyományos cukor megterheli a szervezetet, s egyes betegségek, diéták esetén nem fogyasztható, addig a juharszirup leginkább a gyümölcscukorhoz hasonlítható jótékony hatással bír. A fruktózhoz hasonlóan a juharszirup cukortartalma is fokozatosan kerül be a véráramba, így lassabban bomlik le, s kevésbé terheli meg a szervezetet. A tiszta juharszirup glikémiás indexe 54-es.

A mézhez hasonlóan számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így  nem csupán finom, de immunrendszerünket is támogatja. Kalóriaértéke is alacsonyabb, mint a hagyományos fehér cukoré, így az elhízás megelőzésében, illetve diétákban is fontos szerepet játszhat.

 

webáruház

kanadai juharszirup