Receptek juharsziruppal

Közhely lenne azt mondani, hogy a juharszirup alkalmazásának csak a fantázia szabhat határt, de a kanadaiak tényleg szívesen fogyasztják szinte bármivel. Az elvetemültek még pizzával is.

Kora tavasszal Kanadában a legtöbb juharszirup-termelő kisvárosban ünnepet csapnak a szirupfőző kunyhókban, ahol mindenhez kerül az édes nedűből is: legyen az hús, sonka, bab, pite vagy tojásos étel. Ma már mindez a húsvét ünnepléséhez kötődik, de gyökerei a kanadai indiánok tavaszünnepében keresendők, amikor is a nap visszatértét és a szirup készítését énekkel és lakomával ünnepelték.

A juharszirup leginkább palacsinta, francia pirítós, gofri, gríz, tejberizs és zabkása önteteként ismert és használatos. Koktélokhoz is bátran ki lehet próbálni!

Nem könnyű Magyarországon valódi juharszirupot kapni. Bioboltokban érdemes próbálkozni. Tudnunk kell, hogy a mindenfelé – még az USA-ban is – elterjedt pancake syrup (‘palacsinta szirup’) vagy golden syrup (‘arany szirup’) valójában nem más, mint színezett, ízesített cukorszirup – juharfát nem látott. Az is előfordul sajnos, hogy a kötelező magyar címkén juharszirup megnevezés szerepel, az angol eredetin pedig a fentiek egyike.

Ha elég hó esik, bárki megízlelheti a kanadai gyerekek csemegéjét, a juharszirupos havat. Csak a hegyekben készítsd el, kizárólag friss hóból!
Receptje: csészébe tegyünk friss havat, önts rá felforralt juharszirupot! Keverd össze villával, és gyorsan kanalazd ki, nehogy felolvadjon!

Édességek juharsziruppal:

Epres palacsinta

Hozzávalók:
10 nagy szem eper
3 tojás
15 dkg liszt
1 mokkáskanál sütőpor
2 dl tej
1 csipet cukor (vagy xilit)
2-3 evőkanál olaj
juharszirup ízlés szerint

Elkészítés:
Az epret megmossuk, megtisztítjuk, apróbb darabokra vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
A tojássárgájából, a lisztből, a sütőporból meg a tejből kevés cukorral és csipetnyi sóval sűrű palacsintatésztát keverünk. A habot a masszába forgatjuk, ezzel lazítjuk a tésztát.
Az epreket óvatosan a tésztához keverjük. Felforrósítjuk a serpenyőt, kiolajozzuk, és egymás után kis palacsintákat sütünk a masszából.
Tálaláskor megszórjuk porcukorral, kettéhajtjuk, és jó alaposan meglocsoljuk a juharsziruppal.

Áfonyás palacsinta

Hozzávalók:
25 dkg burgonya
12 dkg liszt
4 tojás
2 dl tej
25 dkg mélyhűtött áfonya vagy szeder
2 evőkanál cukor (vagy xilit)
4 evőkanál juharszirup
olaj
só (vagy Indus Himalája só)

Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, összetörjük. – Ha kihűlt, összekeverjük a liszttel, a felvert tojásokkal, a tejjel és a cukorral. Fél órát pihentetjük. Ezután belekeverjük a gyümölcsöt, majd kiolajozott serpenyőben a szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk. Juharsziruppal meglocsolva tálaljuk. Bármilyen savanykás idénygyümölccsel finom. Télen használjunk fagyasztottat!

Diós muffin őszibaracklekvárral

Hozzávalók:
10 dkg barnacukor
12 dkg margarin
22 dkg liszt
1 dkg sütőpor
1 dkg szódabikarbóna
őszibaracklekvár
1 dl juharszirup
2,5 dl tejföl
8 dkg darált dió
1 db tojás
só (vagy Indus Himalája só)

Elkészítés:
A margarint habosra keverjük. Hozzátesszük a tejfölt, a tojást, a cukrot és a juharszirupot. A lisztben elvegyítjük a sütőport, szódabikarbónát és diót. A masszát óvatosan összeforgatjuk a vajas keverékkel, és a kivajazott muffin formákat kétharmad részig töltjük. Közepes hőfokú sütőben sütjük. Kicsit hagyjuk kihűlni, majd sima vagy Triple Sec likőrrel ízesített őszibaracklekvárral tálaljuk.

Almás-mákos palacsinta

Hozzávalók:
1 tojás
15 dkg liszt
3 dl tej
1 dl szódavíz
2 alma
5 dkg darált mák
5 dkg porcukor
olvasztott  sütőmargarin
só (vagy Indus Himalája só)
méz vagy juharszirup

Elkészítés:
A tejből, lisztből, tojásból kevés cukorral és egy csipet sóval palacsintatésztát készítünk, és pár órát hűtőben pihentetjük. Az almákat közvetlenül sütés előtt nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, a tésztához adjuk 1 evőkanál olvasztott margarinnal és 1 dl szódával. Sütéskor a palacsintasütőt minden palacsinta előtt kicsit megkenjük olvasztott margarinnal. A kész palacsintákat megszórjuk a porcukor és a darált mák keverékével, és negyedbe hajtjuk. Aki szereti, tálaláskor csurgathat rá egy kevés langyos mézet vagy juharszirupot.
Elkészítése: 30 perc
(recept: Krumplisbuci)

Céklás csokitorta

Hozzávalók:
25 dkg jó minőségű étcsokoládé
3 közepes tojás
25 dkg cukor (vagy xilit)
1 rúd vanília, félbevágva és kikaparva
2 evőkanál juharszirup
2 evőkanál méz
4 dkg rétesliszt
4 dkg sima liszt
1/4 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál só
2,5 dkg kakaópor
5 dkg őrölt mandula
25 dkg nyers cékla, hámozva és finomra reszelve
1 dl erős feketekávé
0,3 dl napraforgóolaj

A krémhez:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé
3 evőkanál erős feketekávé
1 teáskanál vanília esszencia
3 evőkanál méz

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Egy kevés olajjal kenjünk ki egy kerek tortaformát (20 cm-es átmérő, 8 cm-es magas). Olvasszuk fel a csokoládét vízgőz felett, majd tegyük félre hűlni.
Egy nagy keverőtálban verjük habosra a tojásokat a cukorral, a vanília kikapart belsejével, a juharsziruppal és a mézzel. Szitáljuk bele a lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a kakaót és az őrölt mandulát. Óvatosan keverjük teljesen egyneművé.
Aprólyukú reszelőn reszeljük le a nyers céklát. Konyhai papírtörlővel távolítsuk el a felesleges nedvességet.
A céklát, a csokoládét, a kávét, az olajat és a lisztes-tojásos keveréket egy spatulával keverjük egyneművé. Öntsük a keveréket az előkészített tortaformába, és süssük 1,5 órát. Ezt követően fedjük le a tortát fóliával, és süssük további 30 percig. Ellenőrizzük tűpróbával (bár ez a torta annyira nedves, hogy még kihűlve is egy kicsit nedves). Rácson hagyjuk kihűlni.
Az krémhez vízgőz felett olvasztjuk fel a csokoládét, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a kávét, a vaníliaeszenciát és a mézet, keverjük össze, majd hagyjuk pihenni 15-20 percet.
Vágjuk félbe a tortát, töltsük meg és vonjuk be a krémmel.
Elkészítés: több mint 90 perc
(recept: Mary007)

Diós szelet juharsziruppal

Hozzávalók:
vaj az edény kikenéséhez
6 evőkanál juharszirup
1 citrom reszelt héja
2 citrom leve
23 dkg liszt
1 csomag sütőpor
23 dkg  sütőmargarin
23 dkg cukor (vagy xilit)
4 tojás
5 dkg összevágott dió

Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kenjük ki egy tűzálló edényt. Tegyük bele a juharszirupot a citromlével és a citrom héjával együtt. Háztartási robotgépben dolgozzuk el a lisztet, sütőport, margarint, cukrot és a tojásokat. Adjuk hozzá a diót, és a jól keverjük össze a többi anyaggal.
2. Öntsük a margarinos masszát a szirupra, kenjük el egyenletesen. Nem baj, ha a szirup feljön a széleken. Sülés közben majd eloszlik a tésztában. Süssük kb. 1 óráig, amíg felemelkedik és megpirul.
Elkészítés: 90 perc

Egzotikus saláta gesztenyével

Hozzávalók:
2 kivi
1 bébiananász
20 dkg szőlő
10 dkg főtt, hámozott gesztenye
fél citrom leve
2 evőkanál juharszirup

Elkészítés:
A kiviket és az ananászt meghámozzuk, kockára vágjuk. A szőlőt megmossuk, a szemeket félbevágjuk, kimagozzuk. A gyümölcsöket és a gesztenyét egy tálba rakjuk, megöntözzük a citromlével és a juharsziruppal. Jól összekeverjük, és fogyasztjuk.
Elkészítés: 30 perc

Fahéjas csiga

Hozzávalók:
(12 darabhoz):

A tésztához:
60 dkg liszt
2 kiskanál só (vagy Indus Himalája só)
8 dkg cukor (vagy xilit)
4 dkg élesztő
10 dkg vaj
kb. 2 dl tej
2 tojás

A töltelékhez:
15 dkg barna cukor
2 evőkanál őrölt fahéj
2 evőkanál liszt
15 dkg vaj vagy  sütőmargarin

A megöntözéshez:
5 evőkanál juharszirup vagy hígított méz

A mázhoz:
10 dkg porcukor
1 evőkanál tej
1 mokkáskanál vaníliaaroma

Elkészítés:
A tésztához a lisztet, a sót és a cukrot összekeverjük. Az élesztőt belemorzsoljuk, a puha vajjal vagy margarinnal összekevert tejet és tojásokat beledolgozzuk és lágy tésztává dagasztjuk. Kendővel letakarva, szobahőmérsékleten kb. 2 óra alatt duplájára kelesztjük. A töltelékhez valókat összekeverjük és meleg vízfürdőbe állítva megolvasztjuk.
A tésztát liszttel behintett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk. A tölteléket ecsettel egyenletesen rákenjük, a szélénél egy centi széles csíkot szabadon hagyva. Óvatosan felgöngyöljük, majd 12 kb. 4 centi széles korongra vágjuk. A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és az újra felmelegített, maradék fahéjas töltelékkel megkenegetjük. Újabb egy órát kelesztjük.
200 °C-ra felmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük, majd a sütőből kivesszük, és a juharsziruppal vagy a mézzel megöntözzük.
A mázhoz valókat gyorsan összekeverjük és a kész csigákra locsoljuk. Langyosan tálaljuk.

Elkészítési idő: 50 perc + kelesztés
1 darab 1898 kJ, 454 kcal

Francia pirítós

Hozzávalók:
4 szelet toast kenyer
1 tojás
1,5 dl tej
őrölt fahéj
cukor (vagy xilit)
vaj
juharszirup

Elkészítés:
A tojást felverem, majd 1,5 dl tejet, 1 kávéskanál őrölt fahéjat és kevés cukrot adok hozzá, összekeverem. A vajat felhevítem, a kenyérszeleteket átforgatom a tojásos-tejes keverékben, majd a serpenyőbe teszem, kissé megszórom fahéjjal. Mindkét oldalán kb. 2 percig pirítom. Tányérra teszem, vajdarabkát teszek a közepére, és juharsziruppal locsolom meg.

Megjegyzés:
Ez az egyik legnépszerűbb amerikai reggeli.
30 perc
(recept: Riley)

Gesztenyével töltött alma

Hozzávalók 4 személyre:
4 db golden alma
50 dkg gesztenyemassza
1 marék édes keksz
fél marék dió
1 dl tejszín
1 dl juharszirup
2 evőkanál vaj

Elkészítés:
Hámozzuk meg az almákat, majd a magházat vájjuk ki. Tegyük egy kis tálba a gesztenyemasszát, öntsük rá a tejszínt, adjuk hozzá az összetört diót és a kekszet, majd dolgozzuk lágy masszává. Töltsük meg a kivájt almák belsejét a gesztenyés krémmel, majd tegyük egy tűzálló tálba. Csorgassuk meg olvasztott vajjal és juharsziruppal. Tegyük forró, 150 fokos sütőbe, és pároljuk 10-12 perc alatt puhára. Tálalás előtt a tetejét a juharszirupos pároló lével öntözzük meg, és szervírozhatjuk.
30 perc
(recept: Lana0317)

Juharszirupos-fahéjas piskóta vanília szószban

Hozzávalók:

a piskótához:
1 kg liszt
5 db tojás
5 evőkanál barnacukor
kakakópor ízlés szerint
fahéj ízlés szerint
1 tasak sütőpor
2 evőkanál olaj
1 nagy pohár szódavíz
2,5 dl joghurt

A vanília szószhoz:
1 tasak főzőpuding
1/3 rész víz, 2/3 rész tej
1 csapott evőkanál barnacukor

Ízesítéshez:
méz
juharszirup

Elkészítés:
A piskótatészta alapanyagait habverővel összedolgozzuk, és előmelegített sütőben, a legkisebb fokozaton világos színűre sütjük, úgy 30 percig. A tészta akkor van készen, ha a villával megszúrva morzsára pereg. Amikor kihűlt, felkockázzuk 10×10 centisre, dísztálba rakjuk, majd a langyosra hűlt vaníliaöntettel óvatosan felöntjük a tálat.
Teljes kihűléskor pár órára hűtőbe rakjuk (ez alatt érnek össze az ízei).
Tálaláskor kisebb tálkákba adagoljuk, egy-egy evőkanál mézet és juharszirupot csurgatunk a tetejére.

Megjegyzés:
Bármelyik évszakban igazi karácsonyi hangulatot teremt.
45 perc
(recept: Briella)

Juharszirupos finomság

Hozzávalók:
18 dkg cukor (vagy xilit)
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg liszt
6-8 evőkanál tej
1 csomag sütőpor
2 db tojás
3 db közepes alma
1 citrom héja
5-6 evőkanál juharszirup
fahéj
porcukor

Elkészítés:
A cukrot, a vaníliás cukrot, valamint a tojást géppel összekeverem. A lereszelt almát, pici fahéjat, és a sütőporos lisztet beleteszem a cukros-tojásos tálba, majd ismét összekeverem. Utána teszek bele annyi tejet, hogy ne legyen túl híg, (kb. 8 evőkanálnyit), belereszelem a citrom héját, és meglocsolom 6 evőkanál juharsziruppal. Sütőpapírral kibélelt, közepes méretű tepsibe teszem, és előmelegített közepes hőmérsékleten tűpróbáig (20-25 perc) sütöm. Ha kész van, rombusz alakú kockákra vágom, és meghintem egy kis porcukorral.

Megjegyzés:
A nagyon édesszájúak tehetnek még rá, illetve mellé juharszirupot!
30 perc
(recept: Bunny46)

Juharszirupos meggylekvár

Hozzávalók:
2,5 kg meggy (kimagozva mérve)
1 kg cukor (vagy xilit)
2 csomag zselésítő befőzőszer
2 kávéskanál fahéj
1 dl juharszirup
esetleg 1 csomag citromsav

Elkészítés:
A meggyet összeturmixoljuk (vagy nem), elkeverjük a zselésítővel, felforraljuk. A cukorba belekeverjük a fahéjat és a citromsavat (ettől jobb tartása van a lekvárnak, és szebb marad a színe), bele a cukrot és a juharszirupot a forró meggybe, 5-7 percig forraljuk, üvegekbe töltjük, lezárjuk. Azonnal fejreállítjuk az üvegeket kb. 5 percre, a konyhapulton hagyjuk kihűlni, ezután sorakozhatnak a kamrapolcra.
15 perc
(recept: Katyi)

Juharszirupos muffin

Hozzávalók:
12 darabhoz:
23 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
10 dkg durvára vágott dió
1 tojás
5 dkg cukor (lehet barnacukor is) (vagy xilit)
0,8 dl étolaj
1 dl juharszirup
2 dl író (de lehet kefir is)

Elkészítés:
A lisztet összedolgozzuk a sütőporral, a szódabikarbónával és a fahéjjal, majd egy másik edényben a tojást a cukorral, az íróval, az étolajjal és a juharsziruppal, majd ezt a masszát eldolgozzuk a lisztes keverékkel. Hozzáadjuk a durvára vágott diót is. Sütőpapírral bélelt muffinsütőbe adagoljuk a masszát úgy, hogy mindegyik tálkának a 2/3-áig legyen körülbelül a massza. Előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük, az első 15 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, különben összeesik. 20-25 percig sütjük körülbelül, fogpiszkálóval nézzük meg, hogy jó-e már.
30 perc
(recept: Lana0317)

Karamellizált répa a la Rieger

Hozzávalók:
12 kisebb sárgarépa
2 evőkanál juharszirup
olívaolaj
só (vagy Indus Himalája só)

Elkészítés:
Jénaiba tesszük a hosszában felszeletelt egységes répaszeleteket, és megforgatjuka ráöntött olívaolajban (épphogy mindenhol érintse a darabkákat), majd ugyanígy a juharszirupban, megszórjuk egy csipet sóval, és összekeverjük. Előmelegített sütőben 190 fokon kb 40 percig sütjük.

Megjegyzés:
Ez elvileg köret, de sokszor rágcsálni valónak is megfelel. Juharszirup már sok helyen kapható (nagy bevásárlóközpontok, egyes közértek, na meg a bioboltok). Amerikában tanultam, és egyszerűen imádom!! 🙂
(recept: Rieger Anna)

Tejszínes-zelleres palacsinta friss salátával

Hozzávalók:

A palacsintákhoz:
kb. 20 dkg tönkbúza liszt
1 tojás
3 dl tej
2 dl szódavíz
ízlés szerint só (vagy Indus Himalája só)

A töltelékhez:
1 közepes zellergumó
2-3 db alma
kb. 2 dl tejszín
ízlés szerint Worcester szósz

A salátához:
kb. 30 dkg rucola, vagy bármilyen más saláta
1-2 evõ
kanál salátaolaj
1 kanál vörösborecet
1 kanál juharszirup vagy méz
ízlés szerint Worcester szósz, bors

Elkészítés:
A palacsintatésztából a szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat sütünk.
A töltelékhez az almákat és a zellergumót megtisztítjuk, apróra reszerjük. Összekeverjük annyi tejszínnel, hogy viszonylag sûrû masszát kapjunk, amit aztán ízlés szerint Worcester szósszal ízesítünk.
A salátához az olajat, a vörösborecetet, a juharszirupot és a Wocester szószt kikeverjük, borssal ízesíthetjük. Ebbe forgatjuk bele a megmosott, megszárított rucolát.

Megjegyzés:
Ez egy igazán könnyű és egészséges ebéd vagy vacsora lehet!
(recept: Csicsári András)

Tocsogós juharszirupos süti

Hozzávalók:

A tésztához:
1,25 dl lágy vaj
2,5 dl barnacukor (de ha nincs, jó a fehér is) (vagy xilit)
2 tojás
5 ml vanília-esszencia (vagy ha nincs, jó a vaníliás cukor is vagy a vaníliarúd kikapart belseje)
5 dl liszt
15 ml sütőpor (nem megijedni, soknak tűnik, de ennyi)
3,3 dl tej

A sziruphoz:
3,75 dl juharszirup
3,75 dl barnacukor
3,75 dl krémtejszín (35%-os)
80 ml vaj

Elkészítés:
A tésztához a cukrot, a 2 tojást a lágy vajjal és a vaníliával robotgéppel habosra verjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport, és a lágy krémbe kanalazzuk, folyamatosan keverve a gép 1-es fokozatán. Nem szükséges fakanállal. Viszonylag kemény állagot kapunk, de mindezek után öntjük hozzá a tejet, és lágy, egynemű tésztává keverjük a géppel. Majd egy közepes tepsit kivajazunk-belisztezünk, és ebbe beleöntjük a tésztát.

A szirupot minden hozzávalóját beleöntünk egy lábosba, folyamatosan keverve felforraljuk, és 2-3 percig forraljuk, főzzük. Addig előmelegítjük a sütőt, 160 fokra (légkeverés nélkül). Ha kész a szirup, melegen a tésztára öntjük, és betoljuk a sütőbe. 35 perc után nézzünk egy tűpróbát, nekem még szükséges volt 10 perc, tehát 45 perc kell szerintem hozzá, mert a tésza lágy és a szirup is folyós. Szépen fel fog jönni, teljesen a tepsi tetejéig.

Ha kész, kivesszük a sütőből. Ne lepődjetek meg, mert mozogni fog az egész, ugyanis amikor hűlés után felvágjátok, látni fogjátok, hogy a sűrű szirup az alján lesz. Tálalásnál ezt a felszeletelt tésztára kell kanalazni.
Elkészítési idő: 75 perc
(recept: Littledove)

Vaníliakrémes epres sütemény

Hozzávalók:

A tésztához:
12,5 dkg  sütőmargarin
só (vagy Indus Himalája só)
2 evőkanál juharszirup
20 dkg liszt
4 db tojás

A töltelékhez és a díszitéshez:
1 rúd vanília
7,5 dl tej
7 tojássárgája
13,5 dkg cukor (vagy xilit)
4 dkg liszt
só (vagy Indus Himalája só)
20 szem eper
csokoládéforgács
porcukor

Elkészítés:
Felforraljuk a margarinnal, a sóval és a juharsziruppal elkevert 2 dl vizet. Egyszerre beleöntjük a lisztet, és erősen addig keverjük, amíg a massza összeáll, és elválik az edény falától. A masszát keverőtálba tesszük, és hagyjuk kissé kihűlni. Egyenként belekeverjük a tojásokat. A sütőt 200 fokra melegitjük. A sütőlemezt kibéleljük sütőpapírral. A masszát sima végű nyomózsákba töltjük, és két, 20 cm átmérőjű kört alkotva, egymástól körülbelül 1 cm távolságban összefüggő halmokat nyomunk a sütőpapírra. A tésztát kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

A krémhez felvágjuk a vaníliát, kikaparjuk a belsejét, és az üres rúddal együtt a tejhez adjuk. A tejet felforraljuk. A tojássárgáját 12,5 dkg cukorral krémesre keverjük, majd beledolgozzuk a lisztet és a sót. A forró tejet a tojásos krémhez keverjük, majd visszaöntjük a tejes edénybe. A krémet állandó keverés mellett felforraljuk. Majd szitán átsimítjuk, a tetejét meghintjük porcukorral, és hagyjuk kihűlni. Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, megtisztítjuk és félbevágjuk. A nyomózsákba beletöltünk 6 evőkanál vaníliakrémet, a maradékot rásimítjuk az egyik tésztalapra, rárakjuk az eper felét, majd ráhelyezzük a másik tésztalapot. A süteményt a nyomózsákból kinyomott krémmel, a maradék eperrel, a csokoládéforgáccsal és porcukorral díszítjük.
Elkészítése: 60 perc
(recept: Koszogovits Sándorné)

Áfonyás palacsinta 2

Hozzávalók:
20 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 tojás
3 dl tej
5 dkg vaj
10 dkg áfonya
Valamint:
kevés vaj
cukor (vagy xilit) vagy juharszirup a tálaláshoz

Elkészítés:
Keverd össze a lisztet és a sütőport, majd adj hozzá a csipetnyi sót. A tojást és a tejet verd fel, majd öntsd a lisztes keverékhez. Öntsd hozzá a megolvasztott vajat és az áfonya felét, majd dolgozd simára.
Serpenyőben olvassz meg egy kis vajat, majd süsd ki a palacsintákat.
Olvasztott vajjal, juharsziruppal és a maradék áfonyával fogyaszd.
Elkészítése: 30 perc
(recept: Katka030)

Almás minipalacsinta juharsziruppal

Hozzávalók:
20 dkg rétesliszt
10 dkg kristálycukor (vagy xilit)
1 teáskanál őrölt fahéj
1 egész tojás
2 dl tej
2 alma meghámozva, lereszelve
juharszirup
koktélcseresznye a díszítéshez

Elkészítés:
1. Keverőtálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a fahéjat. A közepére csináljunk egy lyukat, öntsük bele a tejjel elkevert tojást.
2. Egy fakanállal óvatosan keverjük össze a masszát, majd adjuk hozzá a reszelt almát is.
3. Egy palacsintasütőben kevés vajat vagy olajat hevítsünk fel, takaréklángon. A palacsintasütő közepébe tegyünk 2 evőkanállal a masszából, és igazgassuk el úgy, hogy kb. 9 cm átmérőjű kör legyen belőle.
4. A legkisebb lángon kb. 30-45 másodpercig süssük a palacsinta mindkét oldalát.
5. Az elkészült palacsintákat tornyozzuk egymás tetejére, locsoljuk meg juharsziruppal, legtetejére tegyünk egy szép koktélcseresznyét.

Megjegyzés:
Ebből a mennyiségből kb. 18-20 palacsinta lesz, ami 3 embernek bőven elegendő. Nagyon laktató!!
Én csak az első palacsinta alá tettem pici olajat, a többi alá nem, és nem ragadtak le. Nagyon fontos, hogy a lehető legkisebb lángon süssük, mert ha már egy picit nagyobb lángra kapcsolunk, megég a külseje, a belseje pedig nyers marad, mert elég vastag a tészta.
A receptet Giuditta25 küldte.

(receptek forrása: mindmegette.hu)


Amerikai almáspalacsinta

Hozzávalók:
A tésztához:
1 evőkanál margarin
3 nagy tojás
1/2 bögre tej
2 evőkanál barnacukor
1/2 evőkanál finomliszt
1 csipet só (vagy Indus Himalája só)
1 csapott teáskanál fahéj
1 csipet szerecsendió
2 evőkanál olvasztott margarin.

A tetejéhez:
4 közepes, hámozott darabolt alma
2 evőkanál barnacukor
1 csapott teáskanál fahéj

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 250 fokra. Kenjünk ki egy közepes tepsit margarinnal. Keverjük habosra a tojást, a tejet, a barnacukrot. Külön edénybe keverjük össze a lisztet a sóval és a fűszerekkel. Öntsük össze az edények tartalmát, öntsük a tepsibe és süssük arany barnára (kb. 15 perc). Amíg a sütemény sül, forgassuk az almaszeleteket a fahéjas cukorba. Olvasszuk meg a margarint, keverjük bele az cukrozott almákat, és gyenge lángon pároljuk majdnem puhára. A kész tészta tetejére öntsük a párolt almákat, és tálaljuk juharsziruppal.

(forrása: kertpont.hu)

Diós palacsintatorony

Hozzávalók (6 főre)
palacsintához
4 tojás
60 g szobahőmérsékletű vaj
100 g liszt
1 tk 100 %-os vanília kivonat
280 ml tej
1 ek kristálycukor (vagy xilit)
olaj a sütéshez

töltelékhez
150 g darált dió
2 ek házi vaníliás cukor
400 g házi sárgabarack lekvár

tálaláshoz
juharszirup

Elkészítés:
Egy tálban a vajat habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojás sárgákat. Utána a lisztet, cukrot és tejet is apránként beletéve simára keverjük a tésztát. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan hozzáadjuk a masszához.
A darált diót elkeverjük a vaníliás cukorral, a lekvárt pedig előkészítjük, hogy kéznél legyen.
A palacsintasütőnket felforrósítjuk, kevés olajat teszünk bele és a sütő méretétől függően persze, (esetemben) majdnem egy merőkanálnyi tésztát öntünk bele: a csuklónkkal körkörös mozdulatokat téve eloszlatjuk a palacsintatésztát a formában. Készre sütjük ezt az oldalát (nem kell megfordítani, a másik felét nem sütjük meg!) és mehet is egy nagyobb tányérra: rögtön megkenjük lekvárral (bőven tegyünk az egyes rétegekre lekvárt, akkor lesz igazán finom). Jön a következő palacsinta, ha kész az egyik oldala, a tányérra tesszük, ezt a réteget a darált dióval hintjük meg (ezzel is bőkezűen bánjunk!). És így tovább, míg a tészta el nem fogy, jobban mondva az utolsó előtti palacsintáig, ugyanis az utolsó palacsintát a sült oldalával felfelé borítjuk a tányérra, lezárva ezáltal a lerakást.
Nem marad más hátra, mint egy nagyobb átmérőjű tésztaszaggató segítségével a tornyok kivágása a rakott palacsintából. Az így kapott palacsintatornyokat tányérokra helyezzük és juharsziruppal meglocsolva tálaljuk.

(forrás: nosalty.hu)

Amerikai palacsinta banánnal és tejföllel

Hozzávalók:
335 g finomliszt
3 evőkanál cukor (vagy xilit)
2 teáskanál sütőpor
1 ½ teáskanál só (vagy Indus Himalája só)
110 g (fél pohár) tejföl
180 ml tej
2 egész tojás
1 teáskanál vanília kivonat
1 teáskanál reszelt citromhéj
2 érett banán kisebb karikákra szeletelve
Juharszirup – ízlés szerint
vaj (édes)

Elkészítés:
Szitáljuk a lisztet és a sütőport egy keverő tálba, majd adjuk hozzá a cukrot és a sót. Egy másik tálba keverjük össze a tejfölt, a tejet, a tojásokat, a vaníliát és a citromhéjat. A tojásos masszát öntsük a liszthez és kevergessük addig, amíg sűrű, sima tésztává
nem áll össze. Egy kanál vajjal felforrósítjuk a palacsintasütőt. Ha felforrósodott a vaj, öntsünk a palacsintasütőbe három kis merőkanál palacsinta tésztát kb. egyenlő távolságra egymástól (nem szabad, hogy összeérjenek). A banándarabokat szórjuk a
palacsinták tetejére. Kb. 10 cm átmérőjű palacsintákat 2-3 percig, vagy addig süssük, amíg buborékok nem kezdenek megjelenni a palacsinták tetején, és az alján arany színt nem kap akkor egy lapáttal, fordítsuk át a másik oldalra. Addig süssük, amíg a tészta banános oldala is szép aranysárgára nem sül. A végén meglocsolhatjuk juharsziruppal, de kenhetünk egy kis vajat is a tetejére.
Írta: Lévay Mária

(forrás: receptgyar.hu)

Kelt tészta felnőtteknek

Mert nem igazán édes. Mert kávé van benne. Mert enyhén karamelles a juharsziruptól. Mert függővé tesz, és a kiskorúakat minden ilyesmitől meg kell óvni. Lett nekik kakaós változat és még örültek is …

Most jöttem csak rá, hogy megtaláltam a legeslegegyszerűbb kelt tésztát, pedig már decemberben is volt műsoron. Nem kell dagasztani, gyorsan elkészül, még a kelttészta-parások is nyugodtan nekiállhatnak, mert lényegében elronthatatlan. Cserébe pihekönnyű, kiadós, bár észrevétlenül el lehet belőle tüntetni gyorsan jelentősebb mennyiséget, még ezzel a fogyókúrás, szirupos-tejes-vajas-cukros öntettel is, de hát kell az energia, mert a gaz túlerő így is megfürdetett ma a hóban…

Hozzávalók:
-a tésztához
62,5 dkg dkg liszt
12 dkg vaj
10 dkg cukor (vagy xilit)
0,5 liter tej
1 cs (50 dkg liszthez való) szárított élesztő
1 púpozott kk. sütőpor
1 csapott kk. szódabikarbóna

-töltelék:
10 dkg cukor (vagy xilit)
4-5 teáskanál őrölt fahéj
szirup
25 dkg porcukor
1 csésze presszókávé
4 ek. juharszirup
0,5 dl tej
2 dkg vaj

Egy nagyobb fazékban a tej felét, a vajat és a cukrot majdnem forrásig összemelegítettem. Ezután hozzáadtam a tej másik felét, így gyorsabban hűlt langyosra, amikor bele lehetett szórni és elkeverni az az élesztőt. 10 perc után hozzákevertem 50 dkg-ot a lisztből, szó szerint kevertem, mert sűrű nokedlitészta állagú cucc lesz belőle – különbség, hogy simára kell kidolgozni egy fakanálla. Ezután a radiátor mellett melengett és kelt egy órát.

A maradék lisztet elkevertem a sütőporral és a szódabikarónával és most már kézzel beledolgoztam a tésztába. Kilisztezett munkalapra borítottam a fazékból, most jött a minimális dagasztás-dögönyözés, közben óvatosan liszteztem, épp csak ne ragadjon, mert a túl sok liszt megkeményítené és elnehezítené a tésztát. 5 perc után más sima és fényes volt, nem is ragadt, ekkor hosszúkás rúddá formáltam, majd nyújtófával, alul-felül lisztezve 70×35 cm-es téglalappá nyújtottam.

5 dkg majdnem teljesen olvadt vajat szétkentem a tésztán, megszórtam 10 dkg cukorral, majd az egyik harmadára 2 ek. kakaót szitáltam, a másik két harmadra pedig 3 nagy teáskanál fahéjat.

Feltekertem csigába a tésztát és most csak ujjnyi vastag darabokra szeleteltem. (Mikor ilyen puha kelt tésztát kell vagdosni, mindig szeretnék egy igazi lézerkardot…)

Mivel most keskenyebb szeletekre vágtam, mint a narancsosat, megtelt – ritkásan kell rakni, mert még kelnie kell kicsit, és sütés közben is nő majd – egy 26 cm-es tortaforma, egy 28 cm-es pieforma és egy 20X15-ös jénai tál. 20 perc kelesztés után az ekkorra pont 200 fokra melegedett sütőben 16-18 perc alatt tökéletesen megsült.

A 18 éven felüli változatot a sütőből kivéve azonnal meglocsoltam a sziruppal: a cukrot és a többi hozzávalót egyszerűen összeforraltam.

A juharszirup helyett lehet karamellizálni a cukrot egy ek. vízzel, és azután összeforralni a kávéval és a tejjel, szerintem úgysem lesz kevésbé bűnösen élvezetes.

(forras: piszke.blogspot.hu)

Zabkenyér juharsziruppal

Hozzávalók (4 főre)
315 ml víz
2 ek juharszirup
375 g búzaliszt
75 g teljes kiőrlésű búzaliszt
40 g zabpehely
2 ek zabkorpa
1 tk só (vagy Indus Himalája só)
1 tk cukor (vagy xilit)
40 g vaj
1,5 tk szárított élesztő

A recept a “Szakácskönyv kenyérsütő gépekhez” c. könyvből való. Az egész család kedvence ez a kenyér. Annyit szoktam még pluszban, hogy mikor elkezdődik a sütési ciklus, akkor a kenyér tetejét megkenem vízzel, és megszórom még zabkorpával. Mint tudjuk, a zab csökkenti a vércukor-szintet, és sok rákellenes anyagot is tartalmaz.

Elkészítés
A gép használati utasításának megfelelően adagoljuk a kenyérformába az alapanyagokat.
Állítsuk be az alap/normál sütőprogramot és a közepes vagy sötét színű héjat. Nyomjuk meg a Start gombot.
A sütési ciklus végén a kenyeret fordítsuk ki egy rácsra, és hagyjuk kihűlni.

(forrás: nosalty.hu)

Datolyás banánkenyér

Rákaptam a banános sütikre, mivel mostanában Panni nem eszi úgy a banánt, mint eddig, így azon kaptam magam, hogy kezdenem kell valamit az erősen barnuló gyümölcsökkel. Persze a kézenfekvő turmix gondolatát gyorsan elhessentve rögtön valami sütin törtem a fejem, majd kerestem is egy alkalmasnak látszó receptet. A konyhaszekrényben aszalódó maradék datolyaszemek is célba értek ezzel, és mondhatom, szép végük lett.

Hozzávalók:
12,5 dkg puha vaj
17,5 dkg nádcukor
2 tojás
22,5 dkg liszt átszitálva
1 csapott tk. sütőpor
1/2 tk. szódabikarbóna
csipet só (vagy Indus Himalája só)
1/4 tk. őrölt szerecsendió
1/4 tk. őrölt fahéj
2 nagyon érett banán villával összetörve
2 ek. juharszirup
12 dkg szárított datolya kimagozva, felaprítva

Elkészítés:
A vajat egy nagy keverőtálban robotgéppel habosra kevertem, majd hozzáadtam a cukrot, azzal is jól kikevertem. Később egyesével mentek bele a tojások, azzal is jól elkevertem, majd evőkanalanként adagoltam hozzá a sütőporos, szódabikarbónás, fűszeres lisztet. Csipet sót is tettem bele, majd hozzáadtam a banánpépet, a juharszirupot és végül az aprított datolyát.
Az így kapott masszát kivajazott, sütőpapírral bélelt, majd úgy is kivajazott tepsibe simítottam (tapasztalatom szerint a banános sütik ragadósak), majd előmelegített sütőben 160 fokon kb. 1 óra hosszat sütöttem (tűpróba).

Megjegyzés: ha a datolya már régi, összeszáradt, érdemes előtte forró vízbe beáztatni, majd leszűrni és kevés liszttel összeforgatni, mielőtt a tésztába kevernénk.

(Donna Hay receptje a Simple essentials fruit című könyvéből – forrás: kicsivu.hu)

Limara kenyere – Tönkölykenyér juharsziruppal és dióval

A tönköly, a juharszirup és a dió darabok íze teszi jellegzetessé ezt a kenyeret. Tökéletesen kiegészítik, kiemelik egymás ízét. Különleges, a megszokottól eltérő ízvilágú kenyér.

Hozzávalók:
25 dkg öregtészta
30 dkg BL 80 liszt
20 dkg tk. tönkölyliszt
2 tk. só (vagy Indus Himalája só)
csipet aszkorbinsav
3 ek. juharszirup
2 dkg vaj
kb. 3 dl víz
1 dkg friss élesztő
6-8 dkg dió durvára darabolva

Elkészítés:
A dió kivételével az összes hozzávalót kenyérsütőgépbe vagy dagasztógépbe tesszük. Míg a gép dolgozik, a diót egy teflon serpenyőben kissé megpirítjuk. A dagasztás utolsó 5 percében tesszük a tésztához. A bedagasztott tésztának rugalmasnak, hólyagosnak, jól formázhatónak kell lennie. Kelesztőtálban duplájára kelesztjük. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd átgyúrjuk, hogy a levegőt kiszorítsuk belőle. Cipóformára igazítjuk.
Egy kelesztőkosarat (vagy helyette egy kerek tálat) ruhával kibélelünk, tk. tönkölyliszttel beszórjuk. A cipót belefordítjuk. A sima domború fele lesz alul, a gyűrött résznek kell felülre kerülnie. A ruha lelógó réseit ráhajtjuk, majd szobahőmérsékleten újra kelesztjük. Ismét jó duplájára, háromszorosára kell kelnie.

A sütőt előmelegítjük 230 fokra. A megkelt tésztát határozott, de óvatos mozdulattal átfordítjuk egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Pengével metszéseket ejtünk rajta, majd a sütőbe tesszük. A sütő gőzösítéséről gondoskodni kell. Vagy egy fém edényben kell a sütő aljába forró vizet önteni, vagy egyből a kenyér bekerülése után a sütő aljába löttyintsünk egy kis pohárka vizet. Ez utóbbi természetesen gázsütőnél nem alkalmazható.
A kenyeret 15 percig sütjük 230 fokon, majd további kb. 20 percig 200 fokon. A kész kenyér alját megkopogtatva kongó hangot ad. Rácsra tesszük és kevés hideg vizet permetezünk rá.

(Limara további receptjei blogján, a Limara Pékségén olvashatók: http://limarapeksege.blogspot.hu)

Karácsonyi csudaalmás

Hozzávalók (ízlés szerint):
alma
barnacukor
daráltkeksz
darált dió
őrölt fahéj, szegfűszeg
méz vagy juharszirup

Elkészítés:
A meghámozott almákat vágd szeletekre és kevés vízzel főzd addig, amíg puha lesz, közben adj hozza kedvünk szerint fahéjat, szegfűszeget, barna cukrot (persze bármilyen cukrot vagy édesítőszert használhatsz!). Ezt öntsd egy tűzálló tálba, a darált kekszet és diót keverd össze, majd szórd az alma tetejére és csurgasd rá a mezét vagy a juharszirupot. Süsd 220 fokon 20-30 percig. Isteni!!!:)

(forrás: etelek.net)

Juharszirupos-csokoládés sütemény

Hozzávalók:
Hány személyre: 4-6
» 12 dkg liszt
» 4 dkg sütőporos liszt
» 2 kk. sütőpor
» 6 dkg világos barnacukor
» 6 dkg porcukor
» 1 tojás
» 3 ek. napraforgóolaj
» 10 dkg félédes csokoládé, durvára vágva
» 6 dkg pekándió, feldarabolva
» 1 ek. juharszirup
» 6 dkg porcukor
» 2 ek. narancslé

Elkészítés:
Egy tálban a lisztekhez keverjük a sütőport, a cukrokat, a tojást, a szirupot, majd fokozatosan az olajat is hozzáadjuk. Amikor már szépen összeállt, a diót és a csokit is belekeverjük, majd 12 golyót csinálunk belőle, és sütőpapírra tesszük. Mindegyiket kilapítjuk, majd előmelegített sütőben, közepes fokozaton kb. 10-12 percig sütjük. Eközben a porcukorból és a narancsléből cukormázat készítünk, és ezzel díszítjük a langyos süteményeket. Amint megkötött a máz, már kínálhatjuk is.

(forrás: izletes.hu)

Juharszirupos őszibarack

A juharszirup nemcsak megfizethető, de kifejezetten olcsó. Ennek ellenére kevesen ismerik ezt a mézszerű, ásványi anyagokkal alaposan feltöltött szirupot. Hasonlóan egészséges, mint a méz, de ugyanúgy magas a szénhidrát-tartalma is, ezért mértékletesen ajánlott fogyasztani.

Hozzávalók:
3 nektarin
6 érett, de kemény őszibarack
4 evőkanál juharszirup
néhány szem dióbél

Elkészítés:
3 nektarint és 6 érett, de kemény őszibarackot kimagozunk, a gyümölcsöt felszeleteljük, és összekeverjük. 4 desszertestálkába elosztjuk, és mindegyiket meglocsoljuk 4 evőkanál juharsziruppal. Nagyobb élelmiszeráruházakban a fagylalt- vagy palacsintaöntetek között találjuk, megfizethető áron. Minden adagot megszórunk néhány szem dióbéllel. Tálalásig hűtőben tartjuk.

(forrás: hazipatika.com)

Juharszirupos keksz

Hozzávalók:
25 dkg liszt
9 dkg cukor (vagy xilit)
12,5 dkg vaj
8 dkg juharszirup
1 kisebb tojás sárgája
1 kk. vaníliakivonat/ 1 cs. vaniliás cukor
nagy csipet só (vagy Indus Himalája só)

Elkészítés:
A vajat és a cukrot habosra kevertem, hozzáadtam a juharszirupot, a tojás sárgáját és a vaníliát, rászitáltam a lisztet, beletettem a sót és ezeket is összerobotgépeztem a vajas eleggyel.
Egy éjszakát nem, de néhány órát a hűtőben töltött a tészta – elég lágy egyébként -, azután lisztezett munkalapon átgyúrtam, késfoknál kicsit vastagabbra nyújtottam és kiszaggattam.

Mivel háztartásom – többek között – fájdalmasan hiányolja a juharlevél-alakú kiszúróformát, sőt semmilyen levél alakú kiszúróm sincs, csaltam és csálé szíveket szaggattam, hozzátoldva némi szárszerűséget. A levelek erezete villanyom. Nagyon unalmas munka, kissé elnagyoltam, ez látható. ezután még cukorba is kell nyomogatni, vagy megszórni és meglapogatni.

180 fokra előmelegített sötőben kb 10 perc alatt lettek készen. Mikor a szélük pirulni kezd, már lehet is kivenni.

Finom ropogós keksz lett, és ott bujkál benne a juharszirup enyhén fás íze.

(forrás: piszke.blogspot.hu)

Boltok, ahol kapható

webáruház

kanadai juharszirup