A cukorfüggőség, és az alkoholfüggőség tényleg ennyire hasonlítanak?

Sosem értette a környezetem, már fiatalkoromban sem, hogy miként vagyok képes annyi édes, cukros dolgot elfogyasztani egyszerre, mint amennyit megenni akkoriban a szokásom volt. Az ízlésem nem változott meg, de idővel beláttam: az önmérséklet fontos összetevője a hosszú életnek, és az egészség megmaradásának. Ennek a fajta életmódváltoztatásnak volt a része például, hogy a cukros ízesítőket (illetve a cukrot magában), amiben csak lehetett juharszirupra cseréltem. A sokkal egészségesebb juharszirupra, mely szénhidrátból is kicsit kevesebbet tartalmaz, mint a méz például. Sütemény-receptekben pedig kiválóan alkalmazható helyette. Jó pár dologban, meglocsolva vele azt, a cukor helyett is.

Felnőttkorba lépve, főként azon belül előre haladva az évekkel, az ember fontos, hogy megértse: bármilyen függőség ijesztően felgyorsíthatja egészsége romlását. A környezetemben a legsúlyosabb történet az alkoholizmushoz kapcsolódik, és bár nem szeretném megnevezni, még csak körül sem írni azon történet “főszereplőjének” személyét, azért sok megosztható tanulsággal szolgált az illető sztorija nekem. A legtöbbet nekünk, a családdal, miközben annak a megoldásán gondolkodtunk, hogy visszavezethessük őt a kóros alkoholfogyasztás nélküli élethez, ez az oldal, és szakemberei segítettek: felepulok.hu/rolunk/addiktologiai-szakembereink. És ha kicsit beleolvasunk az alkoholbetegség leküzdésében az egyik legtöbbet és legeredményesebben segítő fenti weboldal tartalmába, ha megismerjük az ottani történeteket, és elmerülünk a megvilágító erejű leírásaikban, rájövünk, hogy szinte semmilyen függőség nem különbözik annyira sokban más függőségektől!

A felepulok.hu-n is ezzel indítanak a legtöbbször, bárhogyan is próbálnak segíteni nekünk megfogni a probléma lényegét: a felismerés a lényeg és az ebből következő elszánás, hogy megtegyük végre az első, legfontosabb lépéseket. De ezt, ahogy írják, nem mindig tudja megtenni maga az alkoholt letenni nem képes ember. Helyette mi is kereshetjük őket a site-on található elérhetőségeken, ha hozzátartozónkról lenne szó, példának okáért. Sőt, ez a célszerű, hisz mi józanabbul (minden értelemben) közelíthetünk a kérdéshez, mint az, akit sújt a probléma.

A weboldal, a “Hozzátarozóknak” menüpont alatt ki is tér e dolog fontosságának magyarázataira, és azért szoktam mindenkinek mesélni erről a lehetőségről, a felepulok.hu-ról, mert szerintem meggyőző az a közvetlenség, amellyel hozzánk szólnak. Megértem, miért nehéz szembenézni egy ilyen dologgal. Ők is leírják, hogy sokszor a szégyenérzet a gát, de az elbeszéléseik hordoznak valamiféle “feloldozás-élményt” ez alól.

felepulok.hu/rolunk/addiktologiai-szakembereink

Az ő felépülési programjuk alapját egyébként az ún. Minnesota-modell képezi. Ez a módszer az USA-ban a legelterjedtebb, de ott kiugróan az, mert az eredményességi mutatók meg is alapozták, valóban az elterjedését. A “leszokási program” – az egyszerűség kedvéért nevezzük így, pedig eléggé intenzív programokat foglal magába, és ami már magukat, a felepulok.hu oldalon keresztül hazánkban is elérhető lehetőségeket illeti, az utógondozás is biztosított részükről. Olvassatok a 28 napos programról és ajánljátok bárkinek, aki szerintetek igényli, vagy van olyan szerette, aki igényli, mert Magyarország súlyosan kitett ennek a jelenségnek.

Fontosnak tartom azt is megemlíteni, hogy az illető társaság jó pár tagját személyes korábbi története motiválta abban, hogy másokon segítsenek, mert akad köztük, aki már belülről is megélte ezt egyszer. Nézzetek utánuk, és ha baj van, szerintem ne habozzatok: felepulok.hu/rolunk/addiktologiai-szakembereink !