A juharszirup segített a hír közlésében, hogy anyámhoz költözünk, amíg felszerelik a napelemeket a házunkra

Mint szerintem minden édesanyának, számomra is a legfontosabb, hogy a gyermekeim jól érezzék magukat. Nos, mondanom sem kell, hogy ez kamaszkorban nem a legegyszerűbb művelet, ugyanis indokolatlanul sokszor zárkóznak be a szobájukba, elintézik a kérdéseimet egy-egy morgással, vagy éppen szokatlanul érzékennyé és sértődötté válnak egy szempillantás alatt. Ezért sem mertem sokáig előhozakodni a hírrel két kamaszomnak, hogy pár hétre 50 km-rel arrébb költözünk a nagyihoz, ami a nyári hónapjaik majdnem felét érinteni fogja.

Egy halom finom, puha, juharsziruppal bőségesen leöntött amerikai palacsintával próbáltam enyhíteni a várható őrület fokát. Meglepően jól fogadták, csodálkoztunk is a férjemmel.

Mivel más felújítási munkálatok is zajlottak, így a napelem rendszer telepítésének idejére inkább kiköltöztünk, bár maga a folyamat nem sok időt vett igénybe, inkább az ügyintézés. A mi segítségünkre a “Napelem rendszer családi házra 2021-ben” kulcsszó volt, erre kerestünk rá ugyanis, mielőtt belevágtunk volna a dologba. Egy nagyon letisztult weboldalra sikerült rátalálnunk, amelyen bőven volt annyi információ, ami eligazított bennünket. Itt tudtuk meg azt is, amit már említettem, hogy tulajdonképp maga a rendszer felszerelése szinte gyerekjáték, ám azt sok ügyintézéssel, egyeztetéssel járó nap előzi meg, mindenekelőtt pedig fel kell mérni, hogy alkalmas-e az otthonunk napelem rendszer kiépítésére. Ilyenkor nem csak azt vizsgálják meg, hogy például a tető dőlésszöge megfelelő-e ahhoz, hogy minden évszakban (a napsugarak különböző érkezési szöge miatt) működőképes legyen a történet, hanem hogy egyáltalán elbírja-e a tető a paneleket (a ház oldalára is telepíthetőek egyébként, szerencsére). Azt is fel kell mérni, megfelelő-e az épület tájolása, elhelyezkedése, és van-e bármilyen árnyékoló tényező (szomszéd ház, fák, melléképületek, stb.), amely akadályozhatja a működést.

A napelem rendszer egy hosszútávon megtérülő befektetés – lássuk, mit jelent ez részletesebben. Egy táblázat is a segítségünkre van az oldalon ennek kiszámolásában, ugyanakkor mindehhez érdemes a saját, havi költségeinkkel számolni, megfigyelni, mennyit költünk áramra átlagosan egy év alatt. A legtöbb esetben 8-9, maximum 10 év alatt térül meg egy család áramfogyasztása átlagosan, ha napelemre váltanak. Lehet, hogy elsőre soknak tűnik ez a tíz év, de ha belegondolunk, hogy nagyjából hány évre tervezünk a napelemekkel, akkor rájöhetünk, hogy igen jó ajánlatról van szó. Emellett azt is érdemes számításba venni, hogy a nagy gyártók nem kevesebb, mint 25-30 év garanciát vállalnak a napelemeik teljesítményére, ami azt jelenti, hogy ilyen hosszú időintervallumon keresztül minimum 80%-os kell üzemelnie a napelem rendszernek.

A honlapon a gyakran ismétlődő kérdéseket is megválaszolják, emellett teljesen ingyenesen tudunk helyszíni felmérést kérni egy speciális űrlap segítségével, vagy ha árajánlat kérésével szeretnénk indítani, az is módunkban áll. A honlapon 3 kW-tól a 20 kW-ig megtaláljuk a napelem rendszerek költségét is.

Mi nem bántuk meg, hogy a napelem rendszer mellett döntöttünk, így bátran ajánljuk mindenkinek! Napelem rendszer családi házra 2021-ben – a legjobb választás! Szerencsére a srácok is imádják, hiszen ők már egy igazán környezettudatos generáció, ami hatalmas büszkeséggel tölt el, mert bennük van a jövő és annak minden csodája.